aku masak ikan patin masak asam..
harga patin murah gile..3 ekor saiz besar RM6.++
Gambar: hidangan yang menyelerakan..bau pon sedap!
bahan-bahan:
ikan patin 3 ekor
belacan secubit
cili sepedas yg anda mahu
asam jawa
kunyit
ikan patin 3 ekor
belacan secubit
cili sepedas yg anda mahu
asam jawa
kunyit
cara-cara:
1.siang ikan, potong ikut suke..kepala dia belah dua.
2. kisar belacan, cili padi
3.masukkan ikan dalam belanga, gaulkan ngan bahan2 yg dikisar td.
4. panaskan belanga, masukkan air asam jawa segenggam dalam belanga.masukkan kunyit serbuk secamca sudu teh, garam secukup rasa.kacau..
5.tambah air ikut paras2 ikan.
6.tggu 25minit.
7.siap untuk di makan.
1.siang ikan, potong ikut suke..kepala dia belah dua.
2. kisar belacan, cili padi
3.masukkan ikan dalam belanga, gaulkan ngan bahan2 yg dikisar td.
4. panaskan belanga, masukkan air asam jawa segenggam dalam belanga.masukkan kunyit serbuk secamca sudu teh, garam secukup rasa.kacau..
5.tambah air ikut paras2 ikan.
6.tggu 25minit.
7.siap untuk di makan.
p/s:weekend ni nak masak 'ungkep'..resepi javanese